Santorini

Santorini


Santorini
Kreikan Egeanmeressä sijaitsevien saarien Santorini saa mitä erilaisimpia mielikuvia ihmisten mieliin. Useimmille nimi tarkoittaa mahtavia näköaloja entisen tulivuoren jälkeensä jättämien vuoren rinteiltä, toisille taas vitivalkoisten talojen sokkeloa vuoren harjanteella tai satamasta johtavien rappusten nousua muulin selässä.

Itse asiassa pieni, noin 90 km2 kokoinen Santorini on saariryhmä, joka muodostuu useasta saaresta: Santorini, Therasia, Nea Kameni, Palea Kameni, Aspronisi ja Christiana. Niistä asumusta on vain Santorinilla ja Therasialla, joiden virallinen asukasmäärä on noin 15 500. Viralliselta nimeltään koko saariryhmä muuten on Thira tai Thera.

Turistiliikenne on koitunut pääsaaren eli Santorinin pelastukseksi, sillä se on saaren pääelinkeino. Lisäksi alueella viljellään runsaasti viinirypäleitä, joista tietysti valmistetaan kuuluisaa vulkaanista viiniä, joka on saanut tunnustusta ja palkintoja useilla eri alansa messuilla ja kilpailuissa. Pääsaaren paikalla komeili vielä 4 000 vuotta sitten suuri tulivuori, jonka räjähdyksen jälkeen saari sai nykyisen muotonsa. Saaren pääkaupunki Fira katselee vuorenseinämältä alas kalderan salaperäisiin syvyyksiin.

Santorini tunnettiin aina 1300-luvulle saakka nimellä Kallisti eli ”Kaunein” ja Stroggili eli ”Pyöreä”. Silloin saarelle saapuneet latinalaisen keisarikunnan ristiretkeläiset alkoivat kuitenkin kutsua saarta Pyhän Irenen eli Saint Irenen mukaan Santoriniksi. Pyhä Irenen kirkko sijaitsi lähellä Perissaa. Turkkilaiset valloittavat puolestaan päättivät kutsua pikkuista saarta nimellä Dimertsik, eli ”Pieni mylly”, sen monien pienten tuulimyllyjen innoittamina. Myöhemmin kreikkalaiset nimesivät saaren virallisesti Thiraksi, joka oli spartalainen valloittaja ja tarun mukaan saaren ensimmäisiä asukkaita. Nimi Santorini kuitenkin vallitsee muualta maailmasta tulevien huulilla tänäänkin.

Santorinilla voit kokeilla sukellusta ainutlaatuisissa merenalaisissa maisemissa, tutustua muinaiseen Akrotirin kaupunkiin tai tehdä laivaretkiä sen pikkusaarille Nea ja Palea Kamenille. Ne ovat tulivuoren sylkemän laavan muodostamia, ja autioita muutamia sitkeitä pupuja ja liskoja lukuun ottamatta. Rikintuoksuisia lähteitä ja toimivia kraattereitakin niillä pääset kuitenkin ihailemaan.

Ilmastoltaan Santorini on Euroopan ainoita leutoja aavikkoalueita. Kesällä saarella ei sada lainkaan, talvella kreikkalaisen mittapuun mukaan mitattuna suhteellisen usein. Vaikka se on Kykladien saariryhmän eteläisin jäsen, on se myös viilein.

Santorinin suosituimpia turistialueita ovat Fira, Perissa, Emborio ja Oia, jotka tarjoavat sekä mykistyttävän kauniita näköaloja että loistavat ostos- ja ruokailumahdollisuudet. Paikallisia kulinaarisia erikoisuuksia ovat paikallisten ”rakkauden omenaksi” ristimä valkea munakoiso, paikallinen pikkuruinen tomaattilajike ja aromikkaat viinit.

Lisälukemista Santorinista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.