lauantai 2. tammikuuta 2016

Liettua

Mikäli ajatuksissa olisi päästä pienelle irtiotolle arjesta, mutta pitkät rantalomat ei kiinnosta, on Liettua loistava kaupunkilomakohde. Sen lisäksi, että pääset tutustumaan upeaan vanhaan arkkitehtuuriin, ei myöskään Liettuaan matkustaminen ole erityisen hintavaa; lentolippujen heittelee 200 euron molemmin puolin.

Kohteita on useita, mutta suosituimmat ovat maan pääkaupunki Vilna, sekä maan vanha pääkaupunki Kaunas. Valitsit sitten kumman kaupungin tahansa, yöpyminen on erittäin halpaa – halvimmillaan pääsee n. 30 eurolla per yö – ja molemmista kaupungeista löytyy omat lentokenttänsä. Ainoa suurempi ero taitaa lähinnä olla se, että Kaunasiin ei enää pääse suoralla lennolla Suomesta, toki Vilnan kentältä kulkee busseja sekä junia Kaunasiin.

Taksilla kulkeminen on edullista Suomeen verrattuna, joten mikäli julkisen liikenteen käyttäminen ei kiinnosta, ei tarvitse pelätä suurta lovea lompakossa vaikka taittaisit kaikki tarvittavat matkat taksin kyydissä. Maana Liettua on halpa, ja tämä tekeekin siitä shoppailijalle loistavan kohteen. Suuret ostoskeskukset antavat kävijälleen tunneiksi ajanviettoa unohtamatta ruokapuolta – saman katon alla voit valita juuri sinun makuusi sopivat antimet. Myyjien ja tarjoilijoiden kielitaito on hyvä, eli edes erikoisruokavalioista ei tarvitse suuremmin vääntää – päinvastoin, saat tuplavarmistuksen siitä, että olihan tämä varmasti sitä mitä tilasit. Suurin osa ruuista oli toki selkeästi suunniteltu turisteja varten, eli mikäli toiveissa on päästä kokeilemaan paikallista ruokakulttuuria, on viisaampi suunnata vanhaan kaupunkiin – olit sitten Vilnassa tai Kaunasissa. Omalla kokemuksellani voin sanoa, että Kaunas oli loistava kohde vierailla keskitalvella. Ihmiset olivat ystävällisiä eikä sääolosuhteet haitanneet kävellessä vanhan kulttuurin läpi rakennuksia ihastellen.

Ostoskeskuksessa vaikuttavinta oli sen keskellä sijaitseva luistinrata, jonka ympärillä oli ravintoloita vieri vieressä. Otimmekin tehtäväksemme käydä jokaisessa ravintolassa joka kentän laidalta löytyi, ja pääsimmepä todistamaan myös pikkukiekkoilijoiden harjoituspeliä. Pääsääntöisesti luistinrata oli avoinna kaikille, ja paikanpäältä olisi saanut myös vuokrattua itselleen luistimet. Kaunasin laidalta löytyy myös toinen ostoskeskus, Mega, joka on tunnelmaltaan hyvin erilainen; sisällä on pieniä kojuja ja putiikkeja toinen toisensa perässä. Ensivaikutelma oli äkkiseltään aika lähellä Tallinnan Sada Markettia, mutta ehdottomasti silti käymisen arvoinen. Kaunasin keskustasta liikkuu suoria busseja edes takaisin tähän liikekeskukseen, joten vierailu ei ole hankalaa vaikka matkaa onkin n. 8 km.

Mikäli shoppailu tai ostoskeskukset eivät ole sinun juttusi, saat varmasti aikasi kulumaan myös historian merkeissä; Kaunasista löytyy neljä upeaa kirkkoa joista jokainen on vierailun arvoinen. Vanhin näistä on jopa 1400-luvulta, ja tuorein vuodelta 2005 (Jeesuksen ylösnousemuksen kirkko). Ehdottomasti tutustumisen arvoinen on myös Kaunasin kuuluisa linna 1200-luvulta. Linnaa pääset ihastelemaan Vanhan Kaupungin laidalla, vaikka samalla kun käyt ihastelemassa Vanhan Kaupungin monien aikakausien kauniita rakennuksia ja niihin ajanjättämiä jälkiä.

Myös yöelämä oli vilkas; vaihtoehtoja löytyi kyllä sekä pubien ystäville että yökerhon vipinää rakastaville. Baarien hintataso pysyi uskollisesti alhaisena, toki drinkkeihin ei alkoholimääriä paljon mittailtu ja aika usein saattoi saada vähän turhan vahvoja annoksia, eli mikäli olet tottunut pysyttelemään pienessä hiprakassa, ei kannata tilata ensimmäisenä janoonsa Valkovenäläistä tai Caipiroskaa. Jos vierailet Liettuassa kesällä, pääset yllä mainittujen lisäksi myös nauttimaan toripäivistä ja kaduille levittäytyvistä kojumyyjistä.

Käytännössä tämä maa on vierailunarvoinen vuoden ympäri, mutta kannattaa valita matkustusajankohta sen mukaisesti millaista tunnelmaa olet hakemassa; mikäli kaipaat toritunnelmaa, matkusta kesällä, jos taas tahdot päästä alennusmyyntien mekkaan, matkusta joulupyhien välipäivinä. Vaikkakin Kaunas on selkeästi turistikohde, oli omaan silmään turisteja yllättävän vähän. Näimme ainoastaan yhden suomalaisen seurueen itsemme lisäksi – eli jos haluat päästä irtioton arjesta ja suomalaisuudesta, voit tehdä sen lähempänä kuin luuletkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.