lauantai 7. marraskuuta 2015

Los AngelesMatkamme kaukaiseen Los Angelesiin alkaa hyvin lupaavasti lumoavalla Virgin Atlanticin lennolla, jossa vaikutuksen tekevät jo kättelyssä mahdottoman mukavat istuimet, ilmainen lahjasetti sekä mahdollisuus pelata Nintendoa! Aika kului siis kuin siivillä, ja ennen kuin huomaammekaan olemme jo laskeutuneet turvallisesti LAXiin. Perillä on ilmeistä, että talvi Los Angelesissa tulisi olemaan hieman erilainen kokemus. Aurinko ei paistanutkaan kuten leffoissa, vaan kaupungin yllä oli hienoinen sumuverho ja ilmakin tuntui viileähköltä. Toisaalta palmupuut ja iso Hollywood-kyltti todistivat: olemme tosiaan täällä, filmitähtien maailmassa!

Ensivaikutelmia tullessamme kaupunkiin: L.A.ssa ihmetyttää loputtomat liikenneruuhkat, kaiken päällä leijuva saastesumu ja kaupungin omituisen epäkäytännöllinen asettelu. Keskustaa ei ole, ja kuuluisia nähtävyyksiä ei voi mitenkään kiertää kävelemällä; ne ovat liian kaukana toisistaan ja jalkakäytävät ovat selvästi tuntematon käsite. Ensimmäiset etappimme ovat kliseinen Mann’s Chinese Theater, jossa voi kuulla elokuvalegendojen historian siipien havinan Walk of Famella, sekä Rodeo Drive, jossa voi kokea oman Pretty Woman-hetkensä shoppailemalla luksusliikkeissä.

Kaliforniassa on totta kai pakollista tutustua myös teemapuistoihin. Talvi on ehdottomasti paras aika vierailla puistoissa, sillä jonoja ei ole ja laitteisiin on nopea ja täysin vapaa pääsy. Lisäksi talviaika on tilaisuus kokea laitteet muutenkin ainutlaatuisella tavalla, sillä monet niistä saavat jouluteemaan sopivan erikoiskoristelun. Universal Studiosissa on mahdollista osallistua oikean elokuvan kuvauksiin, mutta paras kokemus on kuitenkin Jurassic Park- vuoristorata. Kierrämme veneellä villissä viidakossa pahaa uumoillen kunnes yllättäen kaikki hajoaa käsiin, T-Rex hyökkää, ja meidät pudotetaan yli 25 metriä syvään vesiputouskuiluun. Vaikka Disneyland on jonkin matkan päässä Anaheimissa, sen klassikkolaitteet, kuten legendaarinen kummituskartano Haunted Mansion sekä originaali Pirates of the Caribbean, ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia. Tiesitkö, että jossain puiston uumenissa on salainen kerho johon on pääsy vain VIP-vierailla? Anaheimin Disneylandissa on myös kokonaan Kalifornialle omistettu erillinen puisto, California Adventure, josta löytyy yksi maailman nopeimmista vuoristoradoista, California Screamin’.

Mitä kauemmin aikaa viettää Kaliforniassa, sitä selvemmin tulee ilmi että amerikkalaisille ruoka on paljon enemmän kuin pelkkää ravintoarvoa; se on harrastus. Reissumme alkaa ystäviemme vaatimuksella pysähtyä kalifornialaisten rakastamassa In n Out Burgerissa, jossa on mahdollista tilata vain paikallisten tiedossa oleva salainen menu. Santa Monican tunnelmallisella laiturilla syömme perijenkkiläisiä chili cheese-ranskiksia ja clam chowderia, itärannikon herkullista simpukkasoppaa. Kalifornia on myös kuuluisa loistavasta meksikolaisruoastaan, ja taco truckseja ja churroja näkyykin joka kadunkulmassa. Ja totta kai LA tarjoaa parastaan myös hipsteriasukkailleen: Farmer’s Marketeissa on tarjolla silmänkantamattomiin luomuhedelmiä ja vihanneksia.

Kalifornialla on hieno ja mielenkiintoinen historia: alkujaan se oli espanjalaisten asuttama vartioasema, ja osavaltion nimikin juontaa juurensa espanjalaisesta romanssinovellista, jossa mahtava kuningatar hallitsi Kalifornian paratiisisaarta. Espanjan hallituskaudelta on peräisin myös kuuluisa Zorro-legenda. Kalifornia on tietysti tunnettu myös 1800-luvun kultaryntäyksestään. Kiehtovasta historiasta huolimatta kalifornialaiset vaikuttavat kovin epävarmoilta isänmaallisuudessaan, sillä Amerikan lippuja on ripoteltu vähän liiankin innokkaasti joka pihaan ja kaupankulmaan. Toinen valtava kulttuurishokki on tajuta että Simpsonit eivät valehtele -- amerikkalaiset todellakin koristelevat pihansa mitä naurettavimmalla kitchillä ja krääsällä jouluajan kunniaksi. Joka tontilta löytyy toinen toistaan prameampia styroksilumiukkoja, lasikuituporoja ja joulupukkeja, ja kaiken kruunaa väistämättä yliammuttu ja mahtaileva monivärinen valoshow.

Reissuni loppuu liian pian. Mieleeni Kaliforniasta jää ilman muuta ystävälliset ja auttavaiset paikalliset, sekä lupaus tulevasta: tässä valtavassa osavaltiossa on vielä paljon nähtävää. Ystävämme selittävät innoissaan, millaisia kokemuksia olisivatkaan Pacific Coast Highway loputtomine hiekkarantoineen ja karuine jyrkänteineen, sekä mahtava Yosemite-luonnonpuisto, ja kaunis Monterey….siis ensi kertaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.