lauantai 7. marraskuuta 2015

York

Historiallinen York


York on yksi Englannin vanhimmista kaupungeista. York sijaitsee pohjoisemmassa Englannissa, North Yorkshiren kreivikunnan alueella. York on perustettu vain 71 vuotta ajanlaskun alun jälkeen. 2000-vuotisen historian ansiosta York on suosittu matkailukohde. York on asukasluvultaan melko suuri, noin 200 000 asukkaan ansiosta se onkin hyvin vilkas kaupunki.

Yorkin perustamisen aikaan Englanti oli Rooman vallan alaisena ja York olikin Pohjois-Englannin hallinnollinen keskus. Vuonna 866 viikingit valtasivat kaupungin ja kutsuivat sitä Jorvikiksi. Keskiajalla Yorkissa sijaitsi jopa Englannin hovi ajoittain. Yorkkiin rakennettin vuonna 1472 Yorkin katedraali, joka on pohjoisen gotiikan vaikuttavimpia taidonnäytteitä. Keskiajan lopussa Yorkin merkitys väheni ja asukasluku pieneni, mutta 1600-luvulla York oli taas Englannin suurimpia kaupunkeja. 1800-luvulla teollistuminen syrjäytti Yorkin suurimpien kaupunkien listalta, mutta nykyään York on silti elinvoimainen kaupunki ja erityisesti suosittu matkakohde.

Rikkaan historiansa ansiosta Yorkissa on niin paljon historiallisia nähtävyyksiä, että kaikkea ei varmastikaan pysty yhden loman aikana tutkimaan. Jo ympäriinsä kävelyn aikana voi aistia ja nähdä historian jäljet kaupungissa. Suuri osa asunnoista ja rakennuksista on pidetty alkuperäisessä ulkoasussaan, joten vaikka Yorkissa on kaikki modernin kaupungin edellytykset, sen ulkoasu on historiallinen. Historiallisista nähtävyyksistä Yorkin katedraali on katukuvassa suurin ja näkyvin. Katedraaliin pääsee tutustumaan sisältä ja kierrettävää riittää useammaksi tunniksi. Muita historiallisia ja kiinnostavia kohteita ovat esimerkiksi Rautatiemuseo, Jorvikin viikinkikeskus ja Cliffordin torni.

Yorkissa on myös paljon muutakin kuin historialliset nähtävyydet. York on kuuluisa esimerkiksi suklaastaan. Viimeisen kahdensadan vuoden aikana Yorkista on muodostunut Englannin suklaakeskus. York Chocolate Story -keskuksessa pääsee tutustumaan Yorkin ja suklaan yhteiseen matkaan. Jos haluaa tutustua Yorkin historiaan, mutta on kyllästynyt perinteisiin kiertoajeluihin ja -kävelyihin, kannattaa käydä The York Dungeonissa. 75 minuutin aikana The York Dungeonissa pääsee näkemään näyttelijöiden värittämänä lähes 2000 vuotta historiaa maustettuna kauhulla ja huumorilla. Yorkissa on myös monia puutarhoja, puistoja ja asuntoja, joihin pääsee vierailemaan. 
 
Monien pienten itsenäisten putiikkien lisäksi Yorkissa sijaitsee kansainvälisiä ketjuja ja muun muassa kokonainen ostoskeskus outlet-kauppoja, jossa pääsee shoppailemaan kalliita vaatteita pieneen hintaan. Monien suklaakuppojen lisäksi kahviloita ja ravintoloita löytyy jokaiseen makuun. Yorkissa on vaihtoehtoja Michelin-ravintolasta pubeihin.

Myös majoittumisessa on valinnanvaraa. Kaikentasoisten hotelleiden lisäksi alueella on mahdollista majoittua Bed & Breakfast -majatalossa tai vaikka telttahotellissa. Alueella on helppo liikkua linja-autolla, joten vuokra-auto ei ole välttämättömyys.

1 kommentti:

  1. Kuvauksesta päätellen York voisi siis olla lähes yhtä loistava matkakohde kuin Lontoo, pienemmässä mittakaavassa ja huomattavasti rauhallisempi varmasti. Sen historiallinen anti vaikuttaa mahtavalta, viikinkiperinnöstä olenkin jo aiemmin kuullut. Kait siellä siis on jokin viikinkimuseo tai vastaava?

    VastaaPoista

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.