maanantai 26. joulukuuta 2016

New York

New York

Yhdysvaltain suurin kaupunki New York on USA:n kohteista suomalaisille se kaikkein tutuin. Merkittävistä kaupunkikohteista se sijaitsee Euroopasta käsin lähimpänä. Ehkä juuri siksi se on kasvanut niin suureksi. Saapuivathan kaikki vanhan mantereen siirtolaiset maahan juuri NewYorkin ja sen edustalla olevan Ellis Islandin kautta. Suurin osa jatkoi siitä eteenpäin aina länsirannikolle Los Angelesiin , josta kirjoitin viime vuonna, saakka. Mutta paljon jäi itärannikolle ja heistä suuri osa New Yorkin kaupunkiin.

Tässä artikkelissa kerrotaan siis New Yorkin kaupungista, josta paikalliset käyttävät nimitystä New York City erotuksena saman nimisestä osavaltiosta. New Yorkin kaupunki sijaitsee tässä samaisessa osavaltiossa ollen luonnollisen sen suurin ja tärkin kaupunki. Se ei kuitenkaan osavaltionsa pääkaupunki vaan sitä virkaa hoitaa pieni Albany niminen kaupunki noin 250 kilometriä New Yorkin kaupungista pohjoiseen.

Kaupungin tärkeimpiä nähtävyyksiä ovat Metropolitanin taidemuseo, Luonnonhistoriallinen museo, Vapaudenpatsas, Keskuspuisto ja Intrepid lentotukialus. Nämä siis enemmän omasta mielestäni. Taiteen ystäville löytyy lukuisia pienempiä ja suurempia museoita. Eläintarhoja on kaksi. Pienempi Keskuspuistossa ja suurempi Bronxin kaupunginosassa.

New York tunnetaan pilvenpiirtäjistään. Näistä tunnetuimmat ovat Empire State Building ja Chrysler Building, Hauskan näköinen kapea Flatiron Building on Manhattanin vanhin pilvenpiirtäjä. Pilvenpiirtäjiä on eniten keskikaupungilla (Midtown Manhattan) ja saaren eteläkärjessä (Lower Manhattan).

Matkalle kannattaa ottaa mukaan luottokortti ja pieniä seteleitä tipeiksi. Tapana on antaa tippiä taksikuskeille, laukunkantajille ja ravintoloissa, joissa tarjoillaan pöytiin. Myös tiskiltä haettuihin alkoholijuomien hintaan on hyvä antaa vähän extraa. Pikaruokaloissa ei tippiä anneta.

Kannattaa myös huomata, että Eurooppalainen sairasvakuutus ei ole voimassa Amerikan mantereella. Matkavakuutus on ehdoton kumppani matkalle. Ensiavun saa sairaaloista yleensä ilmaiseksi, mutta sen jälkeiset hoitotoimet voivat tulla kalliiksi.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.