perjantai 22. tammikuuta 2010

Dubai

Dubai on noussut maailman otsikoihin suurista rakennushankkeista ja pilviä tavoittelevista rakennuksista. Käydessäni 2000-luvun alkupuolella Dubaissa, kaikki tuo oli vasta rakenteilla. Oli lähes surrealistinen näky, kuin tieteiselokuvasta, kokonainen kaupunginosa täynnä puolivalmiita pilvenpiirtäjiä. Maailmalla oli silloin huutava pula suurista nostokurjista. Kaikki rakensivat yhtä kaupunginosaa Dubaihin.

Niille jotka eivät ole käyneet Dubaissa kerrottakoon, että se on kaupunki Arabiemiirikunnassa Persianlahdella. Ja aivan upea lomanviettopaikka.

Suosituksi paikan tekee se, että siellä on lämmintä myös talvella, jolloin lomanviettopaikat ovat vähissä. Ihan kaikille se ei tietenkään sovi. Jos haluaa viettää terassiloman tai muuten käyttää runsaasti alkoholia, niin silloin kannattaa suunnata Thaimaahan tai Kanarian saarille.Ja kesällä on tietysti suunnaton valikoima Välimeren kohteita. Alkoholia ei ole kielletty Dubaissa ja sitä myydään ravintoloissa ja baareissa. Alkoholia saa myös tuoda jonkin verran maahan ja löytyy sieltä monia ihan loistavia pubeja. Muslimeille alkoholi on kiellettyä myös Dubaissa. Alkoholin hinta on Suomen tasolla.

Alkoholin kohtuukäyttäjälle Dubai on ihan hyvä paikka. Alkoholia on saatavilla, mutta humalaisia ei tarvitse katsella. Viihtyisissä rantaklubeissa voi nauttia olutta ja juoda iltaoluen oman hotellin parvekkeella. Jos haluaa vähän menoa, niin voi lähteä johonkin kaupungin lukuisista yökerhoista. Pelkälle ryyppyreissulle ei Dubaihin kannata lähteä.

Liikkuminen Dubaissa

Ehdottomasti paras tapa liikkua kaupungissa on ottaa taksi. Taksit ovat halpoja ja luotettavia. Kuljettajat osaavat melko hyvin englantia ja ovat kohteliaita. Taksin saa helpoiten lennosta.

Turvallisuus

Ei tule ensimmäisenä mieleen sana "turvallinen", kun matkustaa arabimaahan. Mutta Dubai on eräs maailman turvallisimmista paikoista. Rangaistukset rikoksista ovat kovia ja lait ovat ankaria. Vaikka Dubaissa on valtava siirtotyöläisten joukko, niin siellä ei ole käytännössä lainkaan työttömyyttä. Jos siirtotyöläisellä ei ole työtä, niin sitten saa lähteä. Tämä tarkoittaa, että maahan ei pääse syntymään sellaista yhteiskuntaluokkaa, josta rikollisuus pääsisi kumpuamaan. Liikenne on Emiraateissa melko vaarallista: paikalliset nuoret kaahailevat tehokkailla autoilla joskus melko päättömästi. Bensa on halpaa...

Ruoka

Dubai on eksoottisten ruokalajien paratiisi. Tarjolla on ravintoloita ihan joka lähtöön, varmaankin kaikki maailman etniset ravintolat kaikkine muotoineen on edustettuna Dubaissa. Ja kansainvälisten pikaruokaketjujen rinnalla on pikaruokaa vähän joka maasta: kiinalaista, mongolialaista, japanilaista, thairuokaa, ...
Lähes jokaisessa ostoskeskuksessa on niin kutsuttu "food court", jossa reunoilla on ravintolatiskit. Niistä noudetaan ruoka ja mennään syömään keskellä olevalle ravintola-alueelle. Seurueen jäsenet voivat kukin ottaa ruuan mistä haluavat: yksi nauttii hampurilaisaterian, toinen kiinalaista pikaruokaa, kolmas sushia ja neljäs thaimaalaista paistettua kanaa.

Ostokset

Dubai on täynnä toinen toistaan loisteliaampia ostoskeskuksia. Ne on oikeastaan itse koettava. Suihkulähteitä, marmoria, upeita koristeita. Ibn Battuta ostoskeskuksessa on eri alueilla eri teemat ja koristelu sen mukaan. Kiinalaisella alueella on esimerkiksi suuri kiinalainen laiva (kuva). Emirates ostarissa on mm laskettelukeskus ja Magic Planet huvipuisto. Siis ihan totta, voit lasketella sisätiloissa.
Suurimmat ostoskeskukset sijaitsevat hiukan kaupungin ulkopuolella. Myös kaupungin keskustassa muutamia ostoskeskuksia eri puolilla. Erikoinen paikka on myös Dragon Mart (China Mex) jossa on suuri määrä pieniä keskenään samankokoisia kiinalaisten pitämiä kauppoja.

Tekemistä ja näkemistä

Dubaissa ei ole raunioita jota käydä tuijottamassa. Päinvastoin toinen toistaan loistavampia rakennustaiteen helmiä. Sekä sisältä, että ulkoa. Ehkä tulevaisuudessa näiden jäänteitä käydään ihmettelemässä. Nyt niitä voi ihailla täydessä loistossaan.
Kaupungin keskustan alueella on pieni vanhan linnoituksen sisään entisöity museo, Dubai Museum. Se on historian nälkäiselle pieni välipala. Pari kolme tuntia riittää mainiosti museoon tutustumiseen. Siellä esittäytyy "vanha Dubai", sen kulttuuri ja kaupankäynti. Sisäänpääsymaksu oli muistaakseni lähes ilmainen, koko perhe pääsi sisään reilulla eurolla.

Valuutta

Dubain valuutta on Dirhami, koko nimeltään Yhdistyneiden Arabiemiraattien dirham (United Arab Emirates Dirhah). Siitä käytetään lyhennettä AED. Yksi dirhami on noin 20 senttiä. Hinnat saa muutettua euroiksi jakamalla viidellä. Helppoa! Päässälasku sujuu vielä helpommin kun ottaa viimeisen numeron pois (tai siirtää pilkkua yhden pykälän vasemmalle) ja kertoo kahdella. Siis 3,5 dirhamia = 0,35 * 2 euroa = 0,7 euroa tai 80 dirhamia = 8 * 2 euroa = 16e. Kunnollisen päässälaskusäännön käyttäminen helpottaa matkustamista. Sen käyttö tulee nopeasti rutiiniksi.

Dirhamista vielä sen verran, että se on sidottu dollarin arvoon. Valuutta on siis käytännössä sama kuin US dollari. Ei tietenkään arvoltaan, vaan valuutan muutokset ovat yhteneväiset. Parhaiten tämän huomaa rahanvaihtopisteissä, jossa dollarin vaihtaminen dirhameiksi sujuu hyvin pienillä kuluilla. Niiden keskinäinen arvo kun ei vaihtele lainkaan. Vuodesta 1997 alkaen 1$ = 3.6725 UAD on ollut kiinteästi. Nyt kun dollaria on halpa, myös dirham on halpa euroon nähden.

Kieli

Arabiemiraattein virallinen kieli on arabia. Dubaissa katukyltit ovat sekä arabiaksi, että englanniksi. Englanti on käytännön elämässä tärkeä kieli. Tämä johtuu siirtotyöläisten valtavasta määrästä. Harva siirtotyöläinen oppii arabiaa kuin muutaman sanan ja käytännön asiat hoituvat aina parhaiten englanniksi. Turistille tämä on oikein hyvä asia.

Pukeutuminen


Naisten on syytä pukeutua vähemmän paljastaviin asuihin. Vaikka aina silloin tällöin näkee bikineihin pukeutuneita turisteja kaupungilla, niin hiukan kannattaa kunnioittaa paikallisia tapoja. Tavallinen T-paita on ok kunhan olkapäät ovat piilossa. Ne on syytä pitää piilossa jo senkin takia, että palavat suoraan ylhäältä paistavassa auringossa. Hame tai housut on ok, kunhan eivät ole liian paljastavat.
Uimarannalla voi sitten pukeutua ihan normaaliin uima-asuun. Bikinit on ihan ok.

Rannat ja puistot


Uimarannat ovat Dubaissa aivan upeita. Persianlahden vesi on aina lämmintä ja harvoin aallokkokaan on liian kovaa. Vesi on hyvin suolaista ja siinä kelluu mukavasti. Jos hotellilla ei ole omaa rantaa, niin yleensä hotellilta on kuljetus jollekin rannalle. Tällöin ei yleensä peritä sisäänpääsymaksua.
Rannat ovat yleensä hyvin hoidettuja laajoja puistoalueita. Ne ovat viihtyisiä ilman rantaakin hyvin hoidettuine istutuksineen. Pääsymaksu alueelle on melko pieni yleensä euron luokkaa per henkilö. Rantatuolista voidaan periä maksu samoin erikseen uima-altaan käytöstä. Kaikissa puistoissa ei ole rantaa, mutta uima-altaita voi olla monta tai muita aktiviteetteja.
Tuollainen klubin omainen ranta- tai allasalue saattaa tuntua vähän erikoiselta. Tähän on syynä se, että julkiset uimarannat eivät oikein sovi arabien kulttuuriin ja vähäpukeiset länsituristit saadaan näin rajattua pois silmistä. Turistille se tarjoaa erittäin viihtyisän ja rauhallisen ympäristön. Koska alue on aidattu ja sisäänpääsyä kontrolloidaan niin puistoalueet ovat turvallisia ja varkaita ei tarvitse pelätä.
Puistoalueet voivat olla hyvinkin suuria, jopa satojen hehtaarien laajuisia. Rantoja ja uima-altaita voi yhdellä alueella olla useita. Ajettaessa sisään vuokra-autolla maksu peritään usein autosta sisältäen kaikki matkustajat.
Rannalle ja sieltä pois pääsee parhaiten taksilla.
Paikallisille muslimeille uimarannat ovat vähän kuin kielletty hedelmä. Joskus näkee valkoiseen pitkään kaapuun pukeutuneita miehiä kävelevän rannan poikki syrjäsilmällä vilkuillen rantaelämää. Parin sadan metrin päässä rannasta voi olla ankkurissa loistoveneitä tiirailemassa uimarannan elämää.

Muutama Dubain alueen puisto ja ranta:
Jumeirah Beach Park, uimaranta. Sisäänpääsy 5 dirhamia (1e). 12 hehtaaria.
Al Mamzar Park, puisto. Sisäänpääsy 5 dirhamia (1e). Allasalue 10 dirhamia. 90 hehtaaria. Keskiviikkona naisten päivä.
Creekside Park, puisto. Sisäänpääsy 5 dirhamia (1e). 100 hehtaaria. Keskiviikkona naisten (ja lasten) päivä.
Mushrif Park, puisto. Sisäänpääsy 10 dirhamia (2e). Allasalue 10 dirhamia. 125 (+400) hehtaaria.
Al Safa Park, puisto. Sisäänpääsy 3 dirhamia (0,6e). 64 hehtaaria.
Umm Suqueim Park, puisto. Torstai ja perjantai naisten (ja lasten) päivät.




Dubain plussat ja miinukset

+ edullinen hintataso
+ englannilla pärjää mainiosti
+ maailman parhaat ostosmahdollisuudet
+ turvallinen

- alkoholi melko kallista
- vähän historiallisia nähtävyyksiä

16 kommenttia:

  1. Oli lukemisen iloa, kiitos!!! T. Tuomo

    VastaaPoista
  2. Erittäin selkeä ja kattava paketti!!

    VastaaPoista
  3. Kiitos loistavasta infopaketista.

    Dubai on meidän perheen tuleva matkakohde.

    VastaaPoista
  4. Hyvin kirjoitettu paketti juuri mieltä askarruttavista kysymyksistä.
    Meidän poppoo starttaa Dubaihin helmikuussa

    VastaaPoista
  5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Aivan huikee paketti ! :)

    VastaaPoista
  7. Dubai-kuume nousi täälläkin, ja sinne olisi ihana päästä. Vaikka loppuosassa mainittiin Dubain olevan hinnoiltaan edullinen lomakohde, niin uskaltaako sinne pienellä matkakassalla kuitenkaan lähteä? Tuollainen loisto vaikuttaa kuitenkin kalliilta...Entäs majoituksen hinnat, löytyykö sieltä muuta kuin luksushotelleja ja minkä hintaisia? Itse harrastan omatoimimatkailua, mutta osaako joku kertoa, onko se Dubain kohdalla mahdollista?

    VastaaPoista
  8. Kiva artikkeli, vaikken henkilökohtaisesti Dubaista kamalasti tykkääkkään. Olen ollut siellä työkomennuksella pari kertaa ja jotenkin tympäännyin tuohon turhaan kimallukseen. Öljyrahoillahan sielläkin lähinnä ovat äkkirikastuneet, ja ne hanttihommat hoitavat ulkomaalaiset, myös me suomalaiset. Palkat on tietty kovat mutta paikallisten asenne on toisinaan hieman ylimielinen. Tuo kuvan Burj al-Arab -hotelli on todella näkemisen arvoinen ja samoin parit suuret ostarit laskettelurinteineen,mutta toisaalta voisi ajatella niinkin, että kuinka luonnollista on se, että Dubain helteissäkin pitää päästä laskettelemaan! Vähän sama kuin jos Lappiin rakennettais sisätiloihin aurinkoranta! Maailmalla olen nähnyt ihan liikaa nälkäisiä ja köyhiä, että alkoi ihan kuvottamaan tuollainen kulutusjuhla.

    VastaaPoista
  9. Dubaissa ei sitten pidä unohtaa mahtavaa hiekkadyynisafaria! Oman perheen kanssa valittiin noin 6 tuntia kestävä iltasafari, jotta nähtiin auringonlasku dyynin huipulta ja sitten päästiin vielä grillijuhlille. Samaan hintaan pääsee laskettelemaan dyyneillä, katselemaan napatanssiesitystä ja siis herkuttelemaan illallisella juomineen. Myös kasvisruokavaihtoehdon voi tilata. Autolla haetaan hotellilta ja tuodaan sitten taas illalla takaisin oven eteen. Suurimmaksi ongelmaksi meidän perheellä osoittautui vessassa käynti ja se, ettei vessapaperia ollut tarjolla lainkaan. Sitä me ei tiedetty, eikä siis oltu otettu omaa veskistä mukaan. Onneksi vaimolla oli paperinenäliinoja tarpeeksi kassissa. Vessat sijaitsivat pysähtymispaikoilla, mihin tahansa hietikolle eivät antaneet "kaivaa". Lystin hinnaksi tuli noin 60 euroa per henkilö. Kovin pieniä lapsia en kyseiselle safarille veisi, hygieniasyistä ja koska autossa voi helposti tulla huono olo.

    VastaaPoista
  10. Peruspokeri. Pokerin aloittelijoille Paf tarjoaa ”Peruspokeri”-osion, jossa voit opetella pelaamaan pokeria omaan tahtiisi.

    VastaaPoista
  11. Onko Dubai todella niin vanhoillinen maa, että osa esimerkiksi hotelleista suostuu majoittamaan vain pariskuntia, jotka jo ovat naimisissa? Itse olen katsellut majoitusta itselleni ja poikakaverilleni kevääksi, ja koin aika yllätyksen/kauhistuksen, kun huomasin asian. Sitten ei varmaan julkisilla paikoillakaan saisi osoittaa hellyyttä toinen toiselle, vai miten asian laita oikein on? Pukeutumisen suhteen tuossa yllä jo kerrottiinkin vinkkejä, mutta entäs käytöksen osalla?

    VastaaPoista
  12. Muuten, Dubaissa ei sitten kannata halailla tai suudella julkisesti, koska se on kielletttyä, etenkin jos siihen osallistuvat ovat samaa sukupuolta! Sama koskee juovuksisssa ajamista, koska promilleraja on suomalaiselle erittäin yllättävä 0. Muuten kyllä tavallisella maalaisjärjellä pärjää lomallaan, kunhan pitää tarpeeksi vaatetta päällään, etenkin naisväki.

    VastaaPoista
  13. Uskaltaako Dubaihin lähteä myös yksinmatkustava nainen? Tekisi mieli mennä katsomaan omin silmin maan ihania kohteita, mutta hieman arveluttaa naisen asema ja kohtelu, osaisiko kukaan kertoa tarkemmin omien kokemusten perusteella?

    VastaaPoista
  14. Dubain sijainti valtameren rannalla on saanut monet uskomaan, että sen vesissä kuhisee verenhimoisia haita. Toki alueella asustaa eri hailajeja, mutta onneksemme suurin osa niistä metsästää muita kaloja ja ihmisten kimpuun käyneistä on ollut viimeisen vuosikymmenen aikana vain harvoja. Useimmilla maan rannoilla on puomit merellä, jotta uimarit ei eksy liian kauas ja toisaalta, etteivät hait pääse liiaan lähelle rantoja. Seuratkaa siis rantojen opasteita ja välttäkää kovin kauaksi rannasta uimista. Oman tietämyksensi mukaan esimerkiksi Florida on vaarallisempi alue haiden suhteen.

    VastaaPoista
  15. Mikä on Dubaissa täysi-ikäisyyden raja? Olen itse 19-vuotias ja haaveena on matkustaa maahan ensi keväänä, mutta yksi kaverini väittää sen olevan hankalaa, koska Dubaissa esimerkiksi alkoholia ei kuulema myydä alle 21-vuotiaille, autoa ei voi vuokrata, eikä kenties edes hotelliin voi kirjautua ilman vanhempaa seuraa. Kuinka asia lopulta on? Haluaisin varata itse lennot ja hotellin, ilmoittaako varaussivusto, jos olen liian nuori?

    VastaaPoista
  16. valtava hiekkalaatikko23. marraskuuta 2016 klo 1.01

    Olimme juuri marraskuun alkupuolella Dubaissa TSS Travelin järjestämällä pakettimatkalla, joka oli vallan mahtava. Hintaa oli tietysti enemmän kuin esimerkiksi Välimeren matkalla mutta todella eksoottinen ympäristö oli sen arvoinen. Upeat hotellit tekivät vaikutuksen ylellisyydellään, vaikkei 5-tähden sellaisessa majoituttukaan. Suosittelen myös jonkin retkipaketin ostamista, itse valitsimme hiekkadyyneille suuntautuvan puolipäivämatkan, johon kuului illallinen tähtien alla, nuotion vierellä.

    VastaaPoista

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.