lauantai 6. heinäkuuta 2013

Jerusalem

Jerusalem


Israelin pääkaupunki, Jerusalem, on todellinen matkailun vetonaula. Jokaisen, joka matkustaa Jerusalemiin, on koettava Jerusalemin Vanhakaupunki. Vain tunnin ajomatkan päässä Tel Avivista, Jerusalem on valkoisten kivirakennusten asuttama sekoitus uutta ja vanhaa. Vaikka matkaajalla ei olisikaan uskonnollisia intressejä, löytyy kaupungista nähtävää pilvin pimein.

Jerusalemin vanhakaupunki on yksi maailman vanhimpia matkakohteita. Tämä kaupunki on vetänyt puoleensa pyhiinvaeltajia suurin joukoin jo kolmen vuosituhannen ajan.  Vanha kaupunki sijaitsee Daavidin kaupungin kukkuloilla ja kaupunkia ympyröi korkea muuri, joka on neljä kilometriä pitkä. Kaupunki jakautuu neljään osaan; armenialaiseen, juutalaiseen, kristittyyn ja islamilaiseen kortteliin ja kaupunkiin johtaa seitsemän porttia, joilla jokaisella on erityinen merkitys.
Vanhankaupungin muurien sisäpuolella voi tuntea muinaisaikojen havinaa. Pienet kujat ympäri vanhaakaupunkia saavat parhaimmankin suuntavaiston sekaisin ja täten omatoiminen kierros on taattu. Ensikertalaisille onkin suositeltavaa ottaa osaa opastettuun kävelykierrokseen kaupungin ympäri, jossa opas kierrättää läpi tärkeimpien nähtävyyksien.
Itkumuuri, viralliselta nimeltään Länsimuuri, juutalaisten pyhin paikka, sijaistee Vanhankaupungissa. Vaikka Itkumuuri on erityisen pyhä paikka juuri juutalaisille, paikka kerää vuosittain myös satojatuhansia kristittyjä ympäri maailman. Itkumuuri on saanut nimestä siitä, kun niin kutsutut ortodoksijuutalaiset tulevat suremaan Jerusalemin temppelin hävitystä suureen ääneen valittaen. Useat turistit jättävät pieneen paperipalaan kirjoitetun rukouksen muurin pieniin rakoihin symbolina sille, että he tuntevat olevansa lähempänä Jumalaa Itkumuurilla.

Aivan Itkumuurin välittömässä läheisyydessä sijaitsee muslimien kolmanneksi pyhimmät paikat heti Mekan ja Medinan jälkeen, Kalliomoskeija ja Al Aqsa moskeija. Muhammedin taivaaseen astumisen muistoksi rakennetut moskeijat ovat niin ikään suosittu turistikohde ja näyttävät puitteet ovatkin mieleen jäävä muisto.
Kristittyjen pyhiinvaeltajien keskuudessa tärkein nähtävyys lienee Via Dolorosa, kärsimysten tie. Via Dolorosa on Jeesuksen viimeinen kulkureitti Golgatan kukkuloille, jossa hänet ristiinnaulittiin. Tällä paikalla on nykyään yksi maailman vaikuttavampia kirkkoja, Pyhän Haudan kirkko.

Öljymäen päälle päästyään, aukeaa matkailijalle upeat maisemat Jerusalemin kaupunkiin. Öljymäellä on niin ikään paljon nähtävää jokaiselle uskontoryhmälle; täältä löytyvät mm. Venäläinen kirkko, Ylösnousemuksen moskeija sekä edelleen käytössä oleva juutalaisten hautausmaa. Hautausmaan välittömässä läheisyydessä on umpeen muurattu Kultainen portti, jonka läpi Jeesuksen uskotaan saapuneen Jerusalemiin. Juutalaiset uskovat, että messiaan saapuessa portti aukeaa uudelleen. Öljymäki sijaitsee aivan vanhankaupungin kupeessa ja sinne voi kiivetä joko jalan tai taksilla. Parhaat näköalat ovat joko auringonnousun ja  –laskun aikaan.

Museoita Jerusalemissa on lukematon määrä. Vaikuttavin museo lienee juutalaisvainojen museo, Yad Vashem, jonne kävijöillä on vapaa pääsy. Museossa käynti saa usein pintaan hyvin voimakkaita tunteita, joten siellä käyntiin kannattaa varata kunnolla aikaa. Herzel vuorella sijaitsevaan museoon pääsee helposti uudella kaupunkijunalla.

Jerusalem ei ole pelkästään historian havinaa, sillä kaupungista löytyy paljon myös modernimpaa aluetta. Täydellisen nykyaikaisia ostos- sekä ajanvietemahdollisuuksia on vanhankaupungin ulkopuolinen alue täynnä. Mamillan ostoskuskus tarjoaa viimeisimmät trendit niistä kiinnostuneille, kun taas päivittäisiltä Mahane Yehudan markkinoilta löytää paikallisia herkkuja ja tuotteita laidasta laitaan.


3 kommenttia:

 1. Israel ja Jerusalem ovat tosiaan loistavia lomakohteita etenkin uskonnollisista nähtävyyksistä kiinnostuneille. Artikkelissa nähtävyyksistä onkin kerrottu hartaudella ja taidolla. Hotellit ovat tuttavien mukaan hyvätasoisia ja palvelua saa englanniksi, ruoka on maukasta ja shoppailijakin pääsee omaan elementtiinsä. Lähi-Idässä on kuitenkin jo vuosia ollut rauhatonta, ja kaipaisin lisätietoja Jerusalemin turvallisuudesta tavalliselle turistille, onko siellä esimerkiksi alueita, joille ei tule eksyä ja onko Jerusalemin ulkopuolella autoilu turvallista? Miten kaupungin alueella pääsee parhaiten liikkumaan, onko Jerusalemissa metroa?

  VastaaPoista
 2. uskonnollinen valtio?26. elokuuta 2014 klo 2.28

  Itse en ainakaan Israeliin mene, en vaikka maksettaisi! Kait siellä nähtävää riittää, etenkin uskonnollisista paikoista kiinnostuneille, mutta tuo Gazan pommittaminen ja lasten tappaminen ei minua moiseeen valtioon houkuttele. Ällistyttävää käytöstä muuten "uskonnolliselta" valtiolta...Tuskin siellä Jerusalemissa tällä hetkellä siis järin turvallista on oleskella, kun ei tiedä, millaisiin kostotoimiin pommitetut ryhtyvät.

  VastaaPoista
 3. Jerusalemiin ja koko Israeliin on jo ajat varoitettu matkaamasta, lähialueen tilanteen vuoksi. Aika harmillista varmaan monille uskonnollisista kohteista kiinnostuneille, jotka haluaisi sinne. Varmaan turistikohteissa, kuten Eilatissa, on edelleen turvallista, mutta niiden ulkopuolella kehoittaisin varovaisuuteen, etenkin raja-alueiden läheisyydessä. Kuolleeseen mereen olisi mukava lähteä kellumaan, kenties sitten kun tilanne, toivon mukaan, joskus taas rauhoittuu hieman.

  VastaaPoista

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.