lauantai 6. heinäkuuta 2013

Kypros


Kypros on rantalomalaisten yksi kaikkien aikojen suosikeista, eikä suotta. Välimerellinen lämmin ilmasto luo oivat puitteet rantalomailuun. Kuuma ja kuiva kesäkausi kestää kesäkuusta syyskuuhun, mutta kesäsesongin ulkopuolellakin aurinkoa riittää. Tarun mukaan Afrodite, rakkauden ja kauneuden jumalatar syntyi juuri Kyproksella ja saari onkin täydellinen kohde pariskunnille. Myös perheen nuorimmat löytävät Kyprokselta lukuisia aktiviteetteja ja ikäihmisille saari tarjoaa luksushotelleja, joissa palvelu toimii moitteettomasti aamusta iltaan.

Kypros on jaettu kahteen osaan; Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta on turkkilaisten miehittämä ja saaren eteläpuoli eli Kyproksen tasavalta on kreikkalaisten asuttama ja kuuluu myös Euroopan Unioniin. Kyproksen tasavallan puolella sijaitsevat ikisuosikkikohteet Ayia Napa, Larnaka, Limassol ja Protaras. Jokainen kohde on erilainen ja jokaisella niistä on paljon annettavaa matkailijalle. Esimerkiksi Ayia Napa on tunnettu vilkkaasta yöelämästään, mutta mikäli kaipaa rauhaa ja hiljaiseloa, suunnaksi kannattaa ottaa Protaras. Lyhyiden välimatkojen ansiosta useamman kohteen yhdistelmä on myös oiva vaihtoehto.

Kyproksen keittiön antimet ovat herkullinen sekoitus kreikkalaista ja itämaista. Paikallinen herkku on meze-ateria, joka koostuu kylmistä ja lämpimistä ruokalajeista, kuten liha- ja kala-annoksista, sekä erilaisista dipestä ja tahnoista. Tunnettu halloumijuusto on kotoisin Kyprokselta. Se valmistetaan perinteisesti lampaan- tai vuohenmaidosta ja sopii erityisesti salaattien lisukkeeksi. Juomapuoli on myöskin tärkeä osa kyproslaista ruokakokemusta. Snapsilasillinen zivania juomaa, tuopillinen vaaleaa keo olutta tai lasillinen täyteläistä kyproslaista viiniä kruunaa aterian kuin aterian.Lue lisää aiheesta Kypros.Saaret sivuilla kerrotaan sekä Kyproksesta, että muista saarikohteista.

Muita Kyproksesta kertovia sivuja:


3 kommenttia:

  1. Suunnittelen matkaa Kyprokselle ja haluaisinkin tietää,mitä nähtävyyksiä siellä kannattaa käydä katsomassa, jos sellaisia siis on? Onko ne muuten siellä kreikkalaisten puolella? Turkkilaisten miehittäjien puolelle kun ei kait edes pääse, enkä menisi vaikka pääsisikin. Itse haluaisin lähinnä nauttia rouvani kanssa rauhallisesta rantalomasta, enkä suhteellisen iäkkäänä kaipaa esimerkiksi yökerhojen meteliä yörauhaani rikkomaan. Osaisiko kukaan kertoa kaunista ja rauhallista kohdetta, jossa olisi upeat rannat ja jotain nähtävää tai tehtävää päivien ratoksi? Kiitoksia jo etukäteen.

    VastaaPoista
  2. Kyproslaiset ovat erittäin ystävällisiä ja ottavat ulkomaalaiset lämpimästi vastaan. Olin itse saarella aikoinani rauhanturvaajana, ja vaikka suuri osa vapaa-ajasta tuli vietettyä Limassolissa, löytyivät ne kauneimmat maisemat ja rauhallisimmat hetket niistä saaren merenrannalla olevista pikkukylistä, kuten Agios Tyhonista ja Agia Marinasta. En osaa sanoa, paljonko saari on noista vuosista muuttunut, sillä en ole siellä sittemmin käynyt. Silloin Kyproksen kreikkalaisilla oli kova huoli turkkilaisten valloittamalle puolelle jätetyistä kodeistaan, aivan kuin suomalaisilla, jotka joutuivat aikinaan lähtemään Karjalasta evakkoon.

    VastaaPoista
  3. Oi voi, Kyproksella oli juuri kamalan suuri ja tuhoisa maastopalo. Siinä kuoli kaksi palomiestä, erittäin valitettava tapaus ja luultavasti tahallaan sytytetty palo vielä. Lentokoneita oli useita sammutustöissä, lentelivät ihan tästä pään päältä Larnakassa.Enpä ole ennen noita läheltä nähnytkään tai sitä, miten täyttävät vesisäiliönsä merestä!

    VastaaPoista

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.