perjantai 18. huhtikuuta 2014

Santorini

Santorinin nähtävyyksillä

Santorinin kaunis tuliperäinen saari sijaitsee syvänsinisen Egeanmeren alueella, Kreikan lämpimässä saaristossa. Se on noussut myös suomalaisten matkakohteeksi, vaikkei vielä kuulukaan kaikkien matkanjärjestäjien listalle. Santorini on kuuluisa niistä ihanista auringonlaskuistaan ja huikeista näkymistään, joita sadattuhannet uteliaat matkaavat ihailemaan eri puolelta maapalloa. Mutta on Santorinilla muutakin nähtävää kuin henkeäsalpaavat luonnonmaisemat. Tarjolla on niin rauniokaupunkeja, linnakkeita, luostareita että sitä jumalaista viiniä, josta saari on myös kuuluisa. Alla eräät mielestäni parhaat kohteet.

Akrotirin rauniokaupunki on saaren ehkäpä suosituin nähtävyys. Ja se vetääkin vertoja naapurimaan, eli Italian, kuuluisalle Pompeijille. Akrotirikin nimittäin sai koki karmivan lopun tulivuorenräjähdyksen aiheuttaman laavan ja tuhkan alla. Jälkipolvien ”iloksi” tuhka kuitenkin on verraton säilöntäaine, ja viimeisten sadan vuoden aikana sen alta onkin paljastunut toinen toistaan upeampia löydöksiä, lähinnä keramiikkaa ja maalauksia.

Myös tuliperäiset saarikaksoset, Nea ja Palea Kameni, ovat ainutlaatuisuutensa vuoksi jokaisen turistin ”pakko nähdä” -listalla. Ne sijaitsevat aivan kalderan keskiosassa, Firan edustalla, jonne pääseekin muutamassa minuutissa venekyydillä. Varaudu astumaan kuumaisemaa muistuttavalle mutta rikille haisevalle maaperälle. Saaret syntyivät tulivuoren räjähdyksen ilmaan singahtaneen huipun paikalle jääneeseen merialtaaseen. Saarilla ei tänään asu muita kuin lähinnä rohkeita ja sitkeitä pupuja ja liskoja. Palea Kamenin kellertävissä rikkilähteissä voit käydä terapeuttisissa kylvyissä, ja Nea Kamenin kraatteri puolestaan on Kreikan ainoa toimiva tulivuori. Se pulppusi hieman laavaa viimeksi 1950-luvulla.

Castellin linnake löytyy turistienkin suosiman Emborio-nimisen kylän laitamilta, saaren eteläosasta, suhteellisen läheltä Perissaa ja Perivolosta. Nimi Emborio tarkoittaa suomeksi ”kaupankäyntiä”, kylä olikin muinoin saaren kaupallinen keskus. Keskiaikainen linnake on ihastuttava vierailukohde lukuisine taloineen, joissa edelleen asutaan.

Panagia Episkopi -luostari on uskonnollinen pyhiinvaelluskohde. Se on rakennettu jo 1100-luvulla ja sen kätköissä pääset ihailemaan yhtä arvokkaimmista ortodoksisen kirkon ikoneista, Panagia Glikofilousaa eli ”Hellästi suutelevaa Neitsyttä”.
Viinitilat tarjoavat mahdollisuuden tutustua omin silmin ja omalla makuaistilla Santorinin maailmankuulujen viinien valmistukseen. Useimmat saaren viineistä ovat valkoista lajia, ja aivan oman arominsa omaavia. Vanhimmat edelleen toimivat viinitilat, kuten Volcan Wines ja Canava Roussos -Episkopi, ovat peräisin 1800-luvulta. Niistä ensin mainitun alueella toimii myös ihka oikea Viinimuseo.

Lue lisää aiheesta:


3 kommenttia:

 1. Santorini kuulostaa upealta ja todella muista Kreikan saarista eroavalta. Nähtävyyksistä on kirjoitettu monipuolisesti, eihän yhden viikion aikana juuri useammissa ehdi käymäänkään. Pääseekös noille viinitiloille milloin vain vierailemaan ja maistelemaan? En muuten nähnyt artikkelissa tietoja saaren sopivuudesta pikkulapsille. Ovatko rannat naperoillekin käyviä, entäs pääseekö hotelleilla ja kaduilla liikkumaan rattaitten kanssa?

  VastaaPoista
 2. Santoriniin rakastunut18. elokuuta 2014 klo 7.13

  Santorinilla lomailleena voin sen verran valistaa, että itse en missään tapauksessa ihan pikkulasten kanssa sinne lähtisi, onhan siinä Välimerellä sopivampiakin saaria. Santorini on niin mäkistä, että siellä kävi ihan sääliksi lastenrattaita työnteleviä vanhempia, eikä niillä rattailla ollutkaan moneen paikkaan asiaa lainkaan. Varaudu siis joku nostelemaan rattaita, kantamaan niitä joka puolella olevia portaikkoja ylös ja alas, tai unohtamaan haluamasi ravintola tai kauppa. Eikä useimmat rannoistakaan ole ainakaan hiekkaleikkeihin sopivia, ja mustilla rannoilla lapset saa nopeasti palovammoja joko peffaan tai jalkapohjiin, se kun polttaa aika lailla auringon paahteen jäljiltä! Itse suosittelisin sinua valitsemaan jonkin lapsiystävällisen saaren, kuten Rodoksen, Samoksen, Kreetan tms.

  VastaaPoista
 3. Minut sai vaimo suostuteltua Santorinille aikoinaan, mutta itse ainakin vähän petyin koko saareen. Näkymät sieltä Oiasta ja Firasta on upeat merelle, mutta metsänpeikkona kauhistelin lähes täydellistä puiden puutetta.Lomakohteeksi Santorini kait sopii, vaikka itse sieltä turhaan varjoa etsin, milestäni siellä oli vaan liian yksipuolisesti nähtävää. Kaikki tuntui liittyvän siihen tulivuoreen: ne Nea ja Palea Kaminin saaret, Akrotirin kaivaukset, jopa rannat olivat monin paikoin mustan laavakiven peittämiä. En taida toista kertaa samaiselle saarelle antaa itseäni huijata, onhan noita vehreämpiä ja monipuolisempiakin tarjolla. En myöskään ole enää romanttisten matkojen tarpeessa.

  VastaaPoista

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.