maanantai 21. syyskuuta 2009

Meksiko City, Meksikon pääkaupunki

Pari reissua Meksiko Cityyn tehneenä voin sanoa, että kaupunki on mainettaan tai oikeammin mielikuviaan parempi.
Meksikon kaupunki mielletään usein saastuneeksi suurkaupungiksi, jossa on vaikea elää tai edes hengittää. Näin ei ole ainakaan enää. Kaupungin ilman laatu on parantunut viime aikoina melko paljon, teollisuus on joutunut ottamaan päästöt huomioon. Katukuvan ennen täysin täyttäneet kuplavolkkarit ovat vähentyneet suuresti vähempipäästöisten ja vähemmän kuluttavien autojen tieltä.

Kuplavolkkarit kuuluivat katukuvaan
Ensimmäisellä matkalla vuonna 2000 kolme neljästä autosta oli kuplavolkkareita, vuonna 2005 kuplia oli enää alle puolet. VW konserni lopetti niiden valmistuksen 2003 ja viimeinen lajiaan valmistui juuri Meksikossa Pueblan tehtaalla. Paikalliset sanoivat, että kupla joutui väistymään, koska pikku Chevy tuli markkinoille. Chevy oli vain vähän halvempi kuin kupla ja se riitti lopettamaan pisimpään yhtäjaksoisesti valmistetun auton markkinat.

Ihanteellinen ilmasto
Jos pitäisi valita kaupunki, jossa ilmasto-olosuhteet ovat ihanteelliset niin Meksiko City ei varmaan tulisi ensimmäisenä mieleen. Mutta 25 miljoonaa ihmistä ei voi olla väärässä. Lämpötila ei päivisin juuri koskaan laske alle 20 asteen ja toisaalta erittäin harvoin nousee yli 30 celsius asteen.
Tämä kaikki johtuu siitä, että Meksiko City sijaitsee korkealla vuoristossa (yli 2 kilometriä) ja samalla hyvin etelässä. Eteläinen sijainti (kääntöpiirien välissä) tarkoittaa, että varsinaisia vuodenaikoja ei ole. Kahdesti vuodessa aurinko on zeniitissä eli paistaa keskipäivällä suoraan yläpuolelta. Molemmat kerrat ovat silloin kuin meillä on loppukevät eli silloin Meksiko Cityssä on lämpimintä. Korkea sijainti aiheuttaa myös sen, että ilma on Meksiko Cityssä ohutta.

Kaupungin historiaa
Meksiko City on ikivanha suurkaupunki. Kaupunki oli suurkaupunki jo silloin kun espanjalaiset saapuivat Meksikoon. Kaupunki tunnettiin silloin nimellä Tenochtitlan. Sanotaan, että espanjalaiset eivät edes Euroopassa olleet koskaan nähneet niin suurta kaupunkia. Väkiluvun arvioidaan olleen tuolloin 200000-350000 asukkaan välillä. Kaupunki sijaitsi saarella keskellä suurta järveä. Espanjalaiset valloittivat kaupungin verisissä taisteluissa. Valloitusta edesauttoi kaupungissa riehunut isorokkoepidemia.
Espanjalaiset kuivasivat lopulta kaupunkia ympäröivän järven. Uusi kaupunki rakennettiin entisen kaupungin viereen. Azteekkien temppelin rauniot sijaitsevat aivan nykyisen kaupungin keskustassa Tuomiokirkon ja Presidentin palatsin vieressä.

Kaupunki, Meksiko City

 Paikalliset totesivat kuin kuulivat Suomessa olevan asukkaita 5 miljoonaa, että se on kuin yksi kaupunginosa.
Meksiko Cityssä on asukkaita esikaupunkialueineen 22-30 miljoonaa, tarkkaa lukua ei tiedä kukaan. Kaupungin koko on aivan valtava ja se nousee koko ajan ylöspäin läheisten vuorten rinteille. Meksiko Cityssä ei ole juurikaan suuria kerrostaloja pois lukien kaupungin keskustan suuret hotelli- ja liikerakennukset ja siirtomaa-ajan jykevät kivirakennukset. Sitä vastoin on matalia taloja, yksi ja kaksikerroksisia. Ja pieniä hökkeleitä ja hökkelikyliä. Silmänkantamattomiin.
Suuria kauppoja ja ostoskeskuksia on kaupungin keskustassa melko vähän. Paikalliset tekevät ostoksensa mieluummin ulkona toreilla tai paremminkin katujen varrella. Kaupungin keskustan kadut ovat nimittäin kauppakojujen täyttämiä. Varsinkin Zocalon alue on yhtä suurta ulkoilma markkinaa. Kaupankäynti alkaa aamun sarastaessa ja päättyy iltahämärissä. Myös kaikkien metroasemien ympäristöt ovat vilkkaita kauppapaikkoja.

Liikenne Meksiko Cityssä
Meksikon liikenne on vilkasta kuin vain voi olettaa kaupungista, jossa on asukkaita yli 20 miljoonaa. Helpointa on liikkua metrolla. Metrolippu maksoi vuonna 2005 kaksi pesoa eli alle 20 senttiä.
Myös taksilla liikkuminen on hyvin edullista. Hinnastot ovat esillä taksin ikkunassa ja yleensä liikutaan mittarin mukaan. Poikkeuksena ovat hotellien edessä olevat hotellitaksit jotka ovat kalliimpia ja myös paljon mukavampia. Kuski saattaa osata muutaman sanan englantia tai ainakin hotellin edessä oleva "taksiportsari" osaa kertoa kuskille mihin haluat matkustaa. Jos taksissa ei ole mittaria niin sovi aina kyydin hinta etukäteen. Turvavyötä etsivä turisti saattaa herättää hilpeyttä kuljettajassa.
Oma lukunsa ovat vihreät kuplavolkkaritaksit. Niitä oli lähes joka neljäs auto kaupungin katukuvassa vuonna 2000. Sittemmin määrä on huomattavasti vähentynyt. Kuplataksissa istutaan takapenkillä, kuljettajan viereinen penkki on kokonaan poistettu. Sanomattakin on selvää, että turvavöitä ei ole.

3 kommenttia:

 1. Oli varmaan Meksikolaisille aika yllätys kun pääkaupungissa satoi lunta viime tammikuussa. Moni näki sitä ensimmäistä kertaa.

  Kiitokset blogin pitäjälle mainioista tiedoista. Meksikosta kun ei suomeksi löydy juuri mitään ja siellä käyneiden kokemukset ovat arvokkaita.

  VastaaPoista
 2. Eipä ole aiemmin tullut edes mieleen matkustaa Meksiko Cityyn, nyt mielenkiinto kuitenkin heräsi. Kaipaisin kuitenkin lisätietoja etenkin siitä, miten kaupungilla kannattaa liikkua (onko siellä metroa) ja mitä nähtävää, jos mitään, kaupungista löytyy? Itselläni on myös hieman epämääräinen kuva Meksiko Cityn turvallisuudesta, osaisiko joku viisaampi, eli paikan päällä käynyt, valistaa asian suhteen?

  VastaaPoista
 3. Mainiota tekstiä ja näköjään kirjoittajan omienkin kokemusten pohjalta syntynyttä. Itsekin luulin kaupunkia yhdeksi maailman saasteisimmista ja turvattomimmista, jossa paikallinen mafia jyllää. Eikä ollut aavistustakaan sen historiasta, joka näyttää olevan vaikuttava. Kurjaa, että espanjalaiset kuivasivat kaupunkia ympäröineen järven, sehän olisi tänään todella suuri valtti.

  VastaaPoista

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.