keskiviikko 16. syyskuuta 2009

Rooman historia

Pikainen katsaus Rooman historiaan

Rooma on perustettu seitsemälle kukkulalle. Perustajiksi sanotaan veljeksiä Romulus ja Remus joiden väitettiin olevan susien kasvattamia.

Alunperin Rooman aluetta asuttivat etruskit jotka roomalaiset ajoivat pois. Rooman valtakunta laajeni vähitellen, mutta sen alinomaisena riesana olivat pohjoisen keltit jotka valloittivat ja hävittivät Roomaa monesti. Viimein roomalainen sotapäällikkö Julius Caesar onnistui lyömään keltit lopullisesti Galliassa eli nykyisen Ranskan alueella. Caesar murhattiin myöhemmin, kun pelättiin että yksi ihminen saisi liikaa valtaa. Ironista kyllä Julius Caesarin seuraaja keisari Augustus vakiinnutti keisarin vallan. Ottipa hän vielä arvonimekseen Caesar arvostetun edeltäjänsä mukaan. Siitä lähtien Rooman kuninkaita kutsuttiin juuri keisareiksi ja tuskin kukaan heistä koki luonnollista kuolemaa.

Rooman valtakunta laajeni ja laajimmillaan käsitti koko Välimeren alueen, puolet Brittein saarista ja alueita kauas Aasiaan asti. Voi sanoa että Rooma valloitti koko silloisen tunnetun maailman. Mitä ei oltu valloitettu niin se ei ollut valloittamisen arvoista. Euroopassa seurasi pitkä rauhallinen jakso, Pax Romana, Rooman rauha.
Lopulta Rooma jakaantui kahtia: Länsi-Roomaan ja Itä-Roomaan eli Bysanttiin. Voimakas väestökasvu Rooman valtakunnan rajoilla ja kansanvaellukset saivat Rooman natisemaan liitoksissaan. Roomalaiset eivät suhtautuneet tarpeeksi vakavasti barbaarien uhkaan ja vihamielisistä sotajoukoista päästiin eroon halvimmalla maksamalla heille lunnaita. Kristinusko oli saapunut Rooman valtakuntaan ja myös monet barbaarikuninkaat kääntyivät tuohon uuteen uskoon.

Lopulta Rooman valtakunta luhistui, mutta Rooman kaupunki jäi katolisen kristityn maailman pääkaupungiksi. Tavallaan Paavi edustaa viimeistä jäännettä Rooman valtakaudelta.
Bysantti jatkoi elämäänsä vielä pitkään läntisen osan romahduksen jälkeen. Vasta 1450 luvulla Bysantin valta luhistui kun sen pääkaupunki Konstantinopoli (Istanbul) valloitettiin turkkilaisten toimesta.

4 kommenttia:

 1. Rooman historiaan liittyen on mielenkiintoista ja jopa ironista, kuinka entisestä kristittyjen vainojen pääpaikasta tuli ajan mittaan katolisen kirkon päämaja. Suuri osa Rooman turismista kohdistuu juuri Vatikaanin alueelle, joka on kuin museo itsessään. Eikä mikä tahansa museo, vaan se pursuaa tavattoman arvokkaita ja harvinaisia taideteoksia lähes joka askeleella, suihkuläheteistä kirkkojen ja palatsien sisustukseen. Itse nautin Rooman matkallani eniten juuri Vatikaanin jokseenkin hartaasta tunnelmasta, jota tietysti loppumattomat turistilaumat hieman pilasivat,mutta pääsin ensimmäistä kertaa tekemään niin läheistä tuttavuutta lukemattomien taiteilijoiden mestariteosten kanssa!

  VastaaPoista
 2. Michelangelo-koodi20. lokakuuta 2014 klo 5.45

  Luin juuri lyhyen artikkelin Michelangelon koodista, joka löytyy kuulema hänen Sikstuksen kappeliin maalaamistaan kattomaalauksista. Suosittelen jokaiselle vaikuttavaan koodiin tutustumista, aiheesta on kirjoitettu ihan kirjakin (jos englanniksi lukeminen onnistuu), näyttää Micheangelo pilkanneen palkkionsa maksanutta katolista kirkkoa oikein olan takaa...

  VastaaPoista
 3. Hadrianuksen valli10. syyskuuta 2015 klo 3.08

  Niin, roomalaisethan pitivät jopa nykyisen Englannin aluetta hallussaan ja perustivat saarelle useita kaupunkeja, Lontoon eli Londoniumin mukaan lukien. Legendaarinen Hadrianuksenh rajamuuri kulki siellä nykyisen Skotlannin eli Caledonian rajamailla, ja sen takana asuivat pelätyt ja vaaralliset "pakanat". Parikymmentä vuotta myöhemmin, vuonna 140 jaa., sen pohjoispuolelle rakennettiin vielä varmuuden vuoksi toinen muuri eli Antoniuksen valli. Tänään muurista on osa edelleen nähtävillä, tosin sitä ollaan hajotettu niilläkin kohdilla. Sen kivistä saatiinkin talojen rakennukseen helpolla ainesta.

  VastaaPoista
 4. Polttiko Nero todellakin Rooman? Olen lukenut väitteitä sekä puolesta että vastaan. Toiset historioitsijat vannovat keisari Neron olevan vastuussa Rooman suuresta tulipalosta, toiset taas väittävät huhun olevan hänen vastustajiensa alullelaittamaa parjausta, jotta Neron valta ja kunnia menisi.

  VastaaPoista

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.