maanantai 10. elokuuta 2009

Mihin lomalle?

Niin monta mieltä kuin on miestäkin. Naisista puhumattakaan. Aika moni, etten sanoisi liian moni, ihastuu siihen ensimmäiseen lomakohteeseen ja palaa aina sinne uudelleen. Siinä tavassa on myös puolensa. Kun kaikki on tuttua ei loman alusta mene aikaa ihmettelyyn ja perusjuttujen etsimiseen. Lisäksi välttyy ikäviltä yllätyksiltä kun paikka on tuttu. Samalla menettää myös positiiviset yllätykset ja yllätykset ylipäätään. Vieraat kulttuurit ja uudet tavat ovat matkailun suola. Joskus tulee ikäviä yllätyksiä tai suorastaan vaikeuksia. Nekin kasvattavat ja ainakin jälkeenpäin myös naurattavat.

Ensimmäisiksi matkakohteeksi kannattaa valita joku tunnettu lomakohde. Niissä on yleensä "infra" kunnossa eli kaikki toimii ja matkailijoita on ajateltu kun lomakohdetta on suunniteltu ja rakennettu. Tunnettu kohde kannattaa valita myös jos matkustat lasten kanssa tai olet liikuntarajoitteinen.

KesämatkaKesällä, käsittäen loppukevään ja syksyn, on kohteista jopa ylitarjontaa. Välimeren kohteet avautuvat maalis-huhtikuussa jatkuen aina syys-lokakuulla asti. Ja niitä kohteita on paljon. Pieniä ja suuria saaria ja tuhansia kilometrejä Välimeren rantaa. Suosituimpia kohteita ovat Kreikan saaristo, Baleaarit käsittäen Mallorcan, Menorcan ja Minorcan, Italian rannikko ja Sisilia, Ranskan Riviera, Turkin rannikko ja Espanjan Aurinkorannikko (Costa Del Sol). Kun mukaan lasketaan vielä Atlantin puolella oleva Portugali, Pohjois-Afrikka ja Mustameri niin kohteita on satoja.
Äsken luetellut olivat lähellä olevia rantalomakohteita, lisäksi ovat kaukokohteet ja lukemattomat kaupunkikohteet.

Talvimatka

Kun talvella haluaa lähelle ja lämpimään niin ollaan melkein mahdottomat yhtälön edessä. Etelä Euroopan kohteissa, joissa kesällä tuskailtiin 30 asteen helteessä on talvella viileää. Öisin on kylmää, silloin tällöin pakkasta ja joskus räntääkin rätkii taivaalta.
Suhteellisen lähellä olevia kohteita, joissa talvella on rantalomailu on mahdollista, ovat Kanariansaaret, Afrikan pohjoisosa, Eilat Israelissa ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat (Dubai) Persian lahdella. Näistä kohteista Kanariansaaret on ainoa eurooppalainen.
Matkoja tehdään talvella joskus myös Välimeren pohjoisosiin, kuten Espanjan Aurinkorannikolle, Kyprokselle ja Turkkiin. Auringonpalvonnan voi unohtaa, mutta tilalla on kesää rauhallisempi ja kiireettömämpi lomakohde. Hinnatkin ovat edullisemmat. Keskipäivän auringossa hotellin parvekkeella voi hankkia rusketuksenkin.

Talvella kaukokohteissa on runsaampi tarjonta. Suosittuja kohteita ovat Thaimaa, Florida, Intian Goa ja Etelä Amerikka.

2 kommenttia:

  1. Kiva tietopaketti siitä, minne on parasta matkata kesällä ja minne talven pimeyden iskiessä mielen synkäksi. Voin itse vahvistaa, että hinnat tippuvat kunkin kohteen sesongin loputtua roimasti... jos siis matkabudjetti on vaatimaton, suosi kevättä ja syksyä Välimeren alueella. Saat koluta nähtävyyksillä rauhassa, museoissa mahtuu kulkemaan ja palvelukin on parempaa.

    VastaaPoista
  2. Nykyään pääsee jo suhteellisen kivoilla hinnoilla jopa kaukomaille, kuten tuonne Thaimaahan. Se onkin juuri talvikohde, eli sopii meille suomalaisille kuin nappi silmään. Ja siinä missä sinne vielä pari vuosikymmentä sitten reissasivat vain seksiturismin ystävät, eli silloin lähinnä keski-ikäiset miehet, joilla oli kalliiseen matkaan varaa, on Thaimaa tänään mainio perhekohde. Esimerkiksi Koh Samet on ihan maanpäällinen paratiisi! Vuoden 2004 tsunamikaan ei ole pelottanut suomalaisia turhan paljoa, ja nykyäänhän tsunamivaroitukset toimii paremmin.

    VastaaPoista

Paikkoja ja ihmisiä

Maita ja kaupunkeja joista on omakohtaista kokemusta. Aina kun ehdin, yritän kirjoittaa yhdestä kohteesta tai kokemuksesta. Kommentoikaa lukemaanne ja tuokaa omia kokemuksianne ja näkemyksiänne peliin.